Saltear al contenido principal

Un torneig s’explica moltes vegades amb grans cròniques, amb fotos i amb altres punts de vista o entrevistes que el complementen. No obstant, un bon grapat de seguidors del futbol català són molt amants de les estadístiques, unes xifres que també resumeixen, amb el pas del temps, quin perfil dóna un campionat. El perfil de l’Històrics és aquest: (per Àngel Garreta)

DADES DE PARTICIPACIÓ I TÍTOLS

El Martinenc, com organitzador, i el Júpiter, són els únics equips que han participat de les 27 edicions disputades fins ara. Els grisgrana són, a més, el conjunt que ha disputat més encontres dins el torneig, amb un total de 93 partits ja siguin de 45 minuts o a temps complet.

Els equips amb millor palmarès dins el torneig també són dos i també repeteix el Júpiter. Tant l’equip de La Verneda com el Badalona (de vegades amb els equips A, de vegades amb el filial) han guanyat 5 vegades l’Històrics i han quedat finalista del mateix 4 vegades. D’altra banda, cinc equips han disputat la final del torneig però mai han alçat el títol: Barceloneta (en dues ocasions), L’Hospitalet, Sabadell, Espanyol B i Cornellà. Només un equip que ha guanyat l’Històrics ja no existeix en l’actualitat. És el Badaloní (campió el 1999), que va ser fusionat pel Badalona.

DADES DE GOLS I VICTÒRIES

El Badalona, amb 149, és l’equip que més gols ha marcat en aquest campionat al llarg de 22 participacions i 90 partits disputats i també l’equip que més partits ha guanyat: 41. Per promig, el Santboià, amb 6 partits disputats al llarg de la seva participació i només 3 gols encaixats, és l’equip amb millor balanç defensiu. Si els triomfs dins el Torneig d’Històrics els comptem amb 3 punts com en una lliga, el Badalona tornaria a encapçalar aquesta classificació amb 128 punts. El Mataró, amb una única participació i dos partits jugats (victòria i empat), és l’únic club sense cap derrota entre tots els participants de les edicions anteriors, si bé el nombre de partits disputats deixa doncs poc marge d’error.

A nivell individual, dos jugadors comparteixen el rècord de gols en un torneig. Són Aragón (del Júpiter, any 1985) i Manolo Serrano (del Badalona, any 2004). Tots dos van sumar 6 gols en les respectives edicions, sostre de ‘pichichi’ del campionat que mai s’ha superat. Curiosament, l’edició de l’any 2010 va ser l’única de les 27 on cap jugador va marcar més d’un gol i tots els que es van transformar van ser anotats per una persona diferent en cada ocasió.

DADES DE LES FINALS

El 7-0 del Badalona al Martinenc en la final de la XXIII edició (any 2008) és el marcador més ampli que s’ha donat mai en la lluita pel títol. Un total de 8 de les 27 finals s’han resolt des del punt de penal, la primera en la cinquena edició (1988) i la darrera l’any 2006.

DADES GENERALS

La segona edició del Torneig d’Històrics, l’any 1985, és la que registra millor xifra de gols totals marcats amb 66 al llarg del campionat, un promig de 4,12 gols per partit. La pitjor va ser la de l’any 2001 amb només 11 gols. De les 27 edicions disputades, 18 s’han disputat al Municipal del Guinardó. Les altres nou, al Feliu i Codina d’Horta (1996), el Camp del Centenari de Badalona (2003 i 2004), El Nou Sardenya de Gràcia (2005 i 2007), el Narcís Sala de Sant Andreu (2006, 2008 i 2009) i el Municipal de La Verneda (2011).

Text: Àngel Garreta. 


Volver arriba