Saltear al contenido principal
Il·lusions Renovades: Prèvia Grup 1: Horta – Sants – Cornellà

DILLUNS 30 de juliol

GRUP 1: Horta – Sants – Cornellà

Dos històrics barcelonins i clàssics del Torneig obren aquest dilluns, a les sis de la tarda, la 33a edició de l’Històrics. S’enfronten en l’avantsala de la temporada en què es retrobaran a la lliga, després d’un retorn somiat, el del Sants, a Tercera, i d’un any més que meritori per a l’Horta, que també havia recuperat la categoria anys després l’estiu passat. Posarà a prova la il·lusió dels barcelonins tot un Segona B, el Cornellà, campió de Copa Catalunya i que ve de disputar el seu primer play-off d’ascens a Segona Divisió.

Un any després de viure el retorn somiat a Tercera, gairebé dues dècades després, l’Horta s’adaptava a la categoria en temps rècord, sorprenia rivals i companys de categoria per la proposta de joc i obtenia una permanència més que tranquil·la. Un retorn més que notable a la lliga… refermat per l’excel·lent paper a la Copa Catalunya: els hortencs queien en una disputada final davant el Cornellà. Amb Nacho Castro i el seu cos tècnic renovats, s’espera un Horta que voldrà fer evolucionar l’efecte sorpresa perdut després del primer any. El bon paper del col·lectiu s’ha traduït en marxes sensibles, com les del porter Andrés Díez, el talentós Edgar Tejada o el golejador, Sergi Arranz. Hi ha 11 continuïtats i se sumen al projecte noms contrastats a la categoria, com els del porter Éric Alcaraz o el migcampista Joan Vives. Apostes que se sumen a l’impuls per joves talents que volen sortir a menjar-se la Tercera, com Ferran Tacón, fins ara al Júpiter, l’andorrà Max Llovera o tres futbolistes procedents de l’Espanyol juvenil. L’Horta vol seguir dient la seva, amb estil propi, a la categoria. En clau Històrics, serà la 28a participació de l’equip al Torneig. Han alçat el títol tres vegades, l’última el 1997. El 2007 van arribar a la final per darrer cop.

Amb els despatxos pel mig, però finalment sent una realitat: el Sants arrencarà en menys d’un mes la lliga a Tercera Divisió, 21 anys després d’abandonar la categoria per últim cop. El camí dels santsencs ha acabat fent molta volta (la reclamació a la FCF i al TCE es va acabar allargant més de mig any), però la 2018/2019 serà la temporada del retorn a Tercera. Tot i saber-se ascendits, els barcelonins han competit com s’exigeix al grup 2 de Primera Catalana, sense abandonar mai la nòmina de capdavanters, i assaborien a final de curs un ascens en diferit. La força del col·lectiu és tal, que els del camp de l’Energia mantenen al bloc que competirà a Tercera peces que ja formaven part de l’equip que va viure un curs a Segona Catalana, amb l’ascens de Camprodon el 2014, la fita que marca l’inici de l’ascensió. El líder és a la banqueta: Tito Lossio ha estat bàsic en els dos ascensos, juntament amb futbolistes que continuen al bloc, com el porter Yamandú i homes clau com Cura, Fabregat o el killer Sergio Navarro (continuen 15 jugadors). Completen el bloc noms contrastats a Primera Catalana, que busquen fer el salt juntament amb l’equip, com ara Aleix Lage o Mario Canti. Serà la 27a participació del Sants a l’Històrics, amb un títol a les vitrines, el de 1993. Des de llavors no ha aparegut més a una final, si bé el 2015 va caure als penals a la semifinal després de tenir l’Hospitalet contra les cordes.

Exerceix de favorit del grup, per allò de ser de categoria superior, el Cornellà, que recordarà la 2017/2018 com la temporada en què va disputar el seu primer play-off d’ascens a Segona (queia contra l’Sporting de Gijón B a la primera eliminatòria) i en què va acabar sent campió de la Copa Catalunya per primer cop a la seva història. La quarta plaça final al grup 3 de Segona B referma l’adaptació creixent dels verds a una categoria de bronze en la qual van aterrar per primer cop fa tot just quatre anys. Serà un curs de reptes a Cornellà. Ha marxat el tècnic bàsic en el creixement esportiu del primer equip, Jordi Roger. Amb ell els verds van ser protagonistes a Tercera, fins a ser-ne campions; van ascendir a Segona B, i van aconseguir fa dos mesos la fita del play-off i del títol de Copa. Per agafar-ne el relleu s’ha confiat la direcció del primer equip a Xavi Calm, que buscarà una continuïtat d’èxits i rendiment enmig del canvi evident en la direcció de l’equip. Continuen menys d’una desena de futbolistes i arriben al Baix Llobregat noms ja forjats a la categoria de bronze, com els d’Agus Medina i Héctor Camps. Una plantilla encara pendent de completar que buscarà conèixer-se per partida doble (novetats i continuïtats, les idees del nou tècnic…) i seguir sent protagonista a la categoria de bronze, en què en quatre anys ha passat de nouvingut a referència. Aquesta és tot just la sisena participació dels verds al Torneig; el seu sostre, un subcampionat, el 2012.

En plena pretemporada, i després de l’estrena oficial, Horta, Sants i Cornellà s’estrenen aquest dilluns a l’Històrics amb un doble objectiu: seguir provant-se de cara a l’inici de curs i buscar ser el primer semifinalista d’aquesta edició, amb plaça reservada per al duel de dissabte a les cinc de la tarda contra el triomfador del grup 2.

La prèvia, en àudio


Volver arriba